activiteiten

11 April 2024

INSPIRATIE & KENNISAVOND -  DONDERDAG 11 APRIL 2024 (geweest)

Het Platform Toegankelijk West Betuwe komt graag in contact met bewoners, gemeente en organisaties en daarom organiseren ze op donderdag 11 april 2024 van 19:00 – 21:30 uur hun jaarlijkse inspiratie & kennisavond! Deze avond wordt gehouden in Dorpshuis De Krakeling in Heukelum. Iedereen is uitgenodigd. De locatie is rolstoeltoegankelijk. Het thema van deze bijeenkomst is ‘Richtlijnen voor een goede toegankelijkheid in West Betuwe’. Op dinsdag 27 februari jl. werd de motie ‘Richtlijnen Toegankelijk West Betuwe’ unaniem aangenomen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het platform ziet dit als een belangrijke stap vooruit om toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimte nog meer te verankeren in het huidige beleid en toekomstige bouwplannen. Tijdens deze avond op donderdag 11 april wil men mensen kennis laten maken met de werkwijze van het platform en aandacht vragen voor een toegankelijke leefomgeving. Want goede fysieke en sociale toegankelijkheid is de randvoorwaarde om vrij te kunnen leven, te wonen, te werken, boodschappen te doen, te sporten, naar school te gaan. Aanmelden voor deze avond kan via: toegankelijkwestbetuwe@gmail.com.

najaar 2023

najaar 2023

najaar 2023

30 juni

Eigenaresse Tessa bij de hoofdingang met de toegankelijk sticker van het platform.

Kerst 2023

najaar 2023

Seizoensluiting & Test- 30 Juni 2023 (GEWEEST)

Met het platform sluiten we het seizoen af en dat deden we op het terras van het restaurant & de cocktailbar LingeZicht_Tricht. Niet alleen proostten we op een geslaagd jaar vol activiteiten, we testten ook gelijk de #toegankelijkheid van deze horeca locatie. Met een buitenlift( met automatische deuren!) een hellingbaan naast de trappen, een ruim en drempelloos terras en een toegankelijke zitruimte binnen, is Lingezicht één van de meest toegankelijke horecalocaties in West Betuwe! Ook heeft de Werkgroep 'Iedere WC telt' West Betuwe ter plekke naar het invalidetoilet gekeken en ook dat voldeed aan alle eisen! Zo ontving eigenaresse Tessa van het platform twee stickers, voor ‘iedere wc telt toegankelijke openbare toilet ruimte’ en voor een toegankelijke horeca locatie!

 

INSPIRATIE & KENNISAVOND -  DONDERDAG 13 APRIL 2023 (geweest)

Een avond in de BetuwePoort in Rhenoy waar de leden van het Platform zich voorstelden en meerdere presentaties hielden over o.a. het sociale model,  drempels in de openbare ruimte & verschillende soorten beperkingen en over werk.

Roy van der Heijden vertelde als architect over een goede uitvoering van toegankelijk bouwen. Roy van der Heijden is architect bij bureau Delfgou, een bedrijf dat zich specialiseert in monumentale gebouwen. Roy is woonachtig in Beesd en als zoon van een moeder in een rolstoel is hij extra gespitst op een goede uitvoering van het toegankelijk maken van de openbare ruimte en gebouwen. Op basis van voorbeelden in deze gemeente laat hij in zijn presentatie zien welke bouwnormen er zijn en hoe de ITstandaard (de Integrale Toegankelijkheid Standaard) werkt.

Na de pauze waren er vijf gesprekstafels, ongeveer vijftig mensen waren aanwezig en deelden ervaringen uit met het platform. 

Download de presentaties van de avond op 13 april 2023 om ze te bekijken: 

1) Voorstelrondje leden platform 

2) Drie presentaties van Francoise Groenendaal - Sonja Hoogakker en Mienke van Alphen 

3) Presentatie van Roy van der Heijden over goede uitvoering van toegankelijk bouwen

rondetafel met mensen die in gesrpek zijn
rondetafel met mensen die in gespek zijn

30 maart 2023

Buurtpark testen - 30 maart 2023 (GEWEEST)

Het nieuwe park van Tricht ligt er prachtig bij. Er is goed nagedacht over de toegankelijkheid. De paden zijn toegankelijk. En er is een extra leuning geplaatst bij de helling naar de steiger voor houvast. 

 

15 maart 2023

1 februari 2023

16 november

2022

16 november

2022

15

oktober

2022

7

oktober

2022

6
oktober

2022 

15 maart 2022

StemBUREAUS testen - 15 MAART 2023 (GEWEEST)

De mysterie guests van het Platform toegankelijk West Betuwe deden op deze verkiezingsdag meerdere stembureaus in West Betuwe aan om de toegankelijkheid testen!

 

Plus in Geldermalsen - 1 februari 2023 (GEWEEST)

De winkel is ruim opgezet. Ook is er een gehandicaptenparkeerplaats vlak voor de winkel, en de parkeergrage is te betreden via een grote lift, met een ruime gehandicaptenparkeerplaats. Van ons betreft is de winkel inclusief en goed bereikbaar voor iedereen!

 

Bezoek aldi Geldermalsen - 16 november (geweest)

 

Op woensdag 16 november 2022 bezochten wij met het platform de nieuwe Aldi in Geldermalsen. Deze winkel is  getest op toegankelijkheid voor iedereen met een beperking! Dit was een mooie actie ochtend. Wij willen de winkel bedanken voor hen gastvrijheid!

Bezoek Welkoop Geldermalsen - 16 november (geweest)

 

Op woensdag 16 november 2022 bezochten wij met het platform de nieuwe Welkoop in Geldermalsen. Deze winkel is  getest op toegankelijkheid voor iedereen met een beperking! Dit was een mooie actie ochtend. Wij willen de winkel bedanken voor hen gastvrijheid!

UITREIKING STICKER IEDERE WC TELT -15 oktober (geweest)

 

In de week van Inclusie 9 t/m 15 oktober is de overhandiging van de deursticker van Iedere WC Telt.  De werkgroep Iedere WC Telt van het Platform Toegankelijk West Betuwe heeft als eerste sportvereniging Voetbal Vereniging Beesd bereid gevonden om tijdens de openingstijden van het sportcomplex de toiletten open te stellen voor hen die noodzakelijk gebruik moeten maken van het toilet. De overhandiging was op zaterdagmiddag 15 oktober bij het sportcomplex van Voetbal Vereniging Beesd. Het sportcomplex zal ook vermeld gaan worden in de Hoge Nood app. De sticker werd uitgereikt aan Niels Koudijs en Jan M. de Geus Wethouder inclusie van West Betuwe! Wij zijn hier als platform erg blij en trots op!

RODE KOFFIETAFEL - 7 oktober (geweest)

 

Vrijdag 7 oktober, 10.30-11.30 is er in de bieb in De Pluk een Rode Koffietafel. Dit keer is het onderwerp inclusie en toegankelijkheid. Dit n.a.v. de week van de inclusie en de week van de toegankelijkheid. 

Iedereen kan aanschuiven bij de Rode Koffietafel. De Pluk is rolstoeltoegankelijk en beschikt over een miva-toilet.

WANDELING IN LANDGOED NEERIJNEN - 6 oktober (geweest) 

 

op donderdagmorgen 6 oktober zijn er in Neerijnen maar liefst twee natuurexcursies die ook toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel of met een visuele beperking. Dit voorjaar zijn een aantal leden van het Platform Toegankelijk West Betuwe op de vraag van de boswachter en op initiatief vanWelzijn West Betuwemeegegaan met een proefwandeling door het Neerijnense bos. Het was een verrassende en leerzame wandeling voor zowel organisatoren als deelnemers. Verrassend, omdat het bos rolstoeltoegankelijk bleek. Leerzaam om de focus te leggen op meer zintuigen en een rustig tempo. Als Platform zijn wij dan ook heel blij met het initiatief van de boswachter om opnieuw natuurexcursies te organiseren (i.s.m. het Gelders landschap & Landelijke Kastelen), waarvoor iedereen zich aan kan melden. Dat kun je doen via de onderstaande link.

Action in geldermalsen - 15 maart (geweest)

 

Deze winkel hebben we getest, en is toegankelijk voor iedereen!

Ook hebben wij in de winkel een zichtbare sticker geplakt bij de ingang van de Action zodat iedereen kan zien dat de winkel toegankelijk is.