portret van Mienke van Alphen


BLOG NOVEMBER 2022 - MIENKE VAN ALPHEN

ACTIEF ZIJN IS BELANGRIJK!


De eerste blog op onze nieuwe website, een mooie start om ons als platform te introduceren! Toen we in augustus 2020 het platform Toegankelijk West Betuwe oprichtten, waren we gelijk actief met een Facebookpagina, en later ook via Twitter. Een van de missies van het platform is verandering tonen, bewustzijn kweken. Social media is daar een belangrijk onderdeel van om dat uit te dragen. Ik als mens vind het heel belangrijk om mij in te zetten als ervaringsdeskundige.

Ik ben Mienke van Alphen. Op 5 mei 1992  kwam ik 3 maanden te vroeg ter wereld. In het ziekenhuis in Utrecht heb ik door zuurstoftekort Cerebrale Parese (CP) in al mijn ledematen dit betekent dat mijn lijf de verkeerde signalen afgeeft vanuit mijn hersenen waardoor ik volledig op mijn beste vriend mijn stoel ben aangewezen. Ook heb ik een zorgteam dat ik vanuit PGB (Persoonsgebonden budget) heb samengesteld. Dit team helpt met de dingen die ik niet zelfstandig kan, hierdoor houd ik mijn eigen regie en dit is heel fijn zodat ik mijn eigen leven kan leiden op mijn eigen manier.

“Waarom zit ik bij het platform Toegankelijk West Betuwe?”

Ik ben lid van het platform omdat we gevraagd en ongevraagd advies geven vanuit ervaringskennis, dit vind ik fijn om te doen, omdat ik in de samenleving iets wil bereiken voor een ieder vooral sinds het VN-verdrag geratificeerd is. Ik heb als je het mij vraagt al veel stappen kunnen zetten met het platform. Om een voorbeeld te geven de totstandkoming van de lokale inclusie agenda West Betuwe, waar ik aan heb meegedacht en toegankelijkheid agenderen bij de renovatieplannen van het Gemeentehuis in Geldermalsen. Dit was voor mij een eer, en daar denk ik nog vaak aan terug.  Mijn hobby is schrijven. Ik doe dit al enkele jaren via mijn eigen blog website, ook voor CP Nederland en eind 2020 deed ik dit voor Koetjong het online nieuwsplatform van West Betuwe.

Op 4 oktober 2022 kwam het nieuws naar buiten dat Jeroen Wijngaard die in 2019 Koetjong nieuw leven inblies, besloot om een nieuwe weg in te slaan als redacteur en journalist bij Het Kontakt. (de Krant van O.a. West Betuwe). Dit betekent dat voor mij als columnist het een en het ander zou veranderen. Omdat we nu sinds enkele maanden een website hebben, dacht ik hoe leuk is het om voor het platform te gaan schrijven en deze stukken te plaatsen op de website. Zo kun je ook via de website onze nieuwe plannen en activiteiten in de gaten houden. Ik ben namelijk van plan om iedere maand te schrijven, zo behoud ik mijn hobby en kunnen jullie lezen wat er speelt, en waar wij met het platform mee bezig zijn. Dit is van mij betreft een win-win situatie, en kan ik jullie hierin meenemen!

 

Via deze weg wil ik meteen een oproep doen: Binnen het platform zijn wij nog steeds op zoek naar nieuwe leden. Heb je drive om de samenleving te veranderen zodat iedereen mee kan doen, en alle kernen van West Betuwe beetje bij beetje toegankelijker wordt?  Sluit dan aan bij onze wekelijkse online vergadering, iedereen kan aansluiten, en dat is juist zo mooi aan ons platform!