portret van Mienke van Alphen


BLOG december 2022 - MIENKE VAN ALPHEN

December het jaar is bijna ten einde! 


Deze tweede blog die ik schrijf voor platform Toegankelijk West Betuwe heeft als titel ‘het jaar is bijna ten einde’ want wat is het snel gegaan! Tijd om terug te blikken op het jaar 2022 en hierbij stil te staan in deze blog. We hadden namelijk een hoop activiteiten op de planning. Ik neem je hier graag in mee!

 

TESTBEZOEKEN AAN WINKELS

Zo hadden we ons testbezoek aan een aantal winkels in ons mooie West Betuwe; de Action, Aldi en Welkoop. Wij hebben bij ons bezoek aan winkels een checklist mee en op deze lijst staan een aantal richtlijnen die voor mensen met een beperking van belang zijn om toegankelijk gebruik te kunnen maken van deze winkels. Deze lijst overhandigen wij altijd na invulling zodat deze aangegeven punten kunnen worden meegenomen. Ik ben zelf van mening dat het niet alleen gaat om de checklist maar ook om de bewustwording bij het winkelpersoneel en de samenleving. Behandel een ander hoe je zelf behandeld wil worden staat bij mij op 1. Dit is namelijk zo belangrijk.


TOEGANKELIJKE WANDELEXCURSIES

Ook houden wij als platform erg van wandelen want bij de wandeling in Landgoed Neerijnen op donderdagmorgen 6 oktober waren er maar liefst twee natuurexcursies georganiseerd die ook toegankelijk waren voor mensen in een rolstoel of met een visuele beperking. Dit voorjaar zijn een aantal leden van het Platform Toegankelijk West Betuwe op de vraag van de boswachter en op initiatief van Welzijn West Betuwe meegegaan met een proefwandeling door het Neerijnens bos. Het was een verrassende en leerzame wandeling voor zowel organisatoren als deelnemers. Verrassend, omdat het bos rolstoeltoegankelijk bleek. Leerzaam om de focus te leggen op meer zintuigen en een rustig tempo. Als Platform zijn wij dan ook heel blij met het initiatief van de boswachter om opnieuw natuurexcursies te organiseren (i.s.m. het Gelders landschap & Landelijke Kastelen).

 

UITREIKING STICKER IEDERE WC TELT

In de week van Inclusie 9 tot en met 15 oktober vond de overhandiging van de deursticker van Iedere WC Telt plaats.  De werkgroep Iedere WC Telt van het Platform Toegankelijk West Betuwe heeft als eerste sportvereniging Voetbal Vereniging Beesd bereid gevonden om tijdens de openingstijden van het sportcomplex de toiletten open te stellen voor hen die noodzakelijk gebruik moeten maken van het toilet. De overhandiging was op zaterdagmiddag 15 oktober bij het sportcomplex van Voetbal Vereniging Beesd. Het sportcomplex zal ook vermeld gaan worden in de Hoge Nood app. De sticker werd uitgereikt aan Niels Koudijs en Jan M. de Geus Wethouder inclusie van West Betuwe! Wij zijn hier als platform erg blij mee!

 

BEWEEGBANK
In het kader van het Lokaal Sportakkoord, had platform lid Sonja een mooi initiatief ingediend bij de gemeente: De Beweegbank. Dit initiatief werd gehonoreerd en al in april 2022 geopend in Deil naast het Dorpshuis Duifhuis. Inwoners kunnen op de beweegbank nu op een laagdrempelige manier sport- en beweegoefeningen doen. De beweegbank biedt mogelijkheden voor ieders niveau, leeftijd en lichamelijke conditie. Daarnaast is het ook een

leuke ontmoetingsplek! 


SCHOUW IN LINGEPARK

Op woensdag 1 juni 2022 bezochten wij het Lingepark in Geldermalsen om de toegankelijkheid te testen. Na een korte inleiding van een aantal mensen van de gemeente over hoe alles tot stand is gekomen, hebben we onze bevindingen uitgebreid besproken. Ik vind dat de paden goed verhard zijn en daardoor prima begaanbaar. Zelfs als het geregend heeft, is het geen probleem voor mensen met een hulpmiddel. Dichtbij de Linge komen is nu de mogelijkheid en dat geeft mij een gevoel van vrijheid, een moment van bezinning en ontspanning. Wij hebben ook de nieuwe boulevard bezocht, een toegankelijke locatie, en eenvoudig begaanbaar. Heerlijk om even uit te waaien, en daar ga ik in de zomer 2023 gebruik van maken dan is ook het restaurant LOCALS in gebruik. Kortom: Het park en alles eromheen is een mooie vernieuwing voor onze gemeente, waar ook iedereen gebruik van kan maken. Dit is inclusief en zo hoort het!

 

Allemaal stuk voor stuk mooie initiatieven, dit prikkelt mij om volgend jaar op volle kracht verder te gaan er is namelijk nog genoeg te verbeteren in ons mooie West Betuwe.

 

Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een goed uiteinde!